Muokattu viimeksi:
5.4.2025
Osallisuudella tarkoitetaan yksilön mahdollisuutta vaikuttaa omaan elämäänsä, yhteisöihin ja yhteiskuntaan laajemmin, ja sen kokemus liittyy vahvasti elämän hallittavuuden, kuulumisen ja merkityksellisyyden tunteisiin.
Osallisuuden vahvistaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa tukee hoidon jatkuvuutta ja lisää hoidon vaikuttavuutta. Osallisuutta vahvistava hoito on potilaslähtöistä, hoidon tarpeen arviointiin perustuvaa ja kokonaishyvinvoinnin huomioon ottavaa. Hoitotahon tulee tarjota aktiivisesti potilaalle tarpeen arvioinnin mukaisia palveluita, kuten fysioterapiaa tai mahdollisuus tavata sosiaalityöntekijä tai kuntoutusohjaaja.
'Miten osallisuutta voidaan vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollossa:
🧡 Potilas tulee nähdä aktiivisena toimijana hoidossaan omien resurssiensa sallimissa rajoissa. Tämä tarkoittaa muun muassa potilaan näkökulman ja tarpeiden huomioimista jo hoitoa suunnitellessa.
🧡 Hoidon ja siihen liittyvän tiedon tulee olla saavutettavissa. Potilaalle on tarjottava selkeää ja ymmärrettävää tietoa hoidosta ja hoitopolusta, jotta hoitoon sitoutuminen vahvistuu.
🧡Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella tulee kehittää osallistavaa teknologiaa, joka mahdollistaa joustavan kommunikoinnin potilaan ja hoitotahon välillä niin yhteydenpidon kuin myös seurantalomakkeiden hyödyntämisen näkökulmasta.
Sairaanhoitajan työskennellessäni olen huomannut, ettei hoitoon sitouttaminen ole aina helppoa. Se vaatii pitkäjänteistä työtä ja luottamuksellisen hoitosuhteen. Tätä voidaan edistää myös ottamalla käyttöön omatiimimalli omalääkärimallin rinnalle. Omatiimimallissa paljon eri palveluita tarvitsevalla potilaalla olisi mahdollisuus toimivaan hoitoverkostoon, jonka osapuolet toteuttaisivat hoitoa yhdessä kommunikoiden keskenään.
Tehdään yhdessä töitä osallistavan, jatkuvuutta tukevan ja hyvinvointia edistävän hoidon puolesta - ei anneta hoidon pirstaloitua ja osattomuuden tunteen kasvaa.