Jos ei jaksa niin koita vaa jaksaa - entä jos ei jaksa?

Muokattu viimeksi:

7.3.2025

Tsemppilauseet eivät auta, kun työssä jaksaminen heikkenee. Psykoterapeutti Emilia Kujalan mukaan rikkinäinen työelämä ei muutu yksilöitä korjaamalla, eikä työuupumuksessa ole kyse yksilön heikkoudesta vaan huonoista työoloista. Mielenterveyssyyt ovat Suomessa suurin pitkien sairauspoissaolojen aiheuttaja.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa työuupumusta tarkasteltiin toimintahahmojen avulla. Tutkimuksessa ideaalinsa kadottavaksi ammattilaiseksi hahmottuu sote-alalla tai kasvatuksen ja koulutuksen sektorilla työskentelevä henkilö. Heidän työnsä kuormitusta lisäävät niukat resurssit, kiire, alhainen arvostus sekä jatkuva sinnittely ja väsyminen. Työtä leimaa jatkuva venymisen tarve, jossa oma sairauspoissaolo tulkitaan epäsolidaariseksi teoksi työyhteisöä ja työkavereita kohtaan. Työn parantaminen näyttäytyy heille yksilötasolla toivottamalta rakenteiden hallitessa työtä ja sen tekemistä.

Espoon kaupunki ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ovat merkittävät työnantajat juuri näillä sektoreilla. Molempien toimijoiden tulee omissa työyhteisöissään edistää inhimillisen työelämän toteutumista ja tukea työntekijöidensä työssä jaksamista. Inhimillisellä työelämällä tarkoitetaan työn vaatimusten ja ihmisten voimavarojen tasapainoa. Tehokkuuden irti saaminen työntekijästä voi tuntua kannattavalta lyhyellä tähtäimellä, mutta pidemmällä tähtäimellä on järkevämpää panostaa työntekijän hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Työnantajina Espoon kaupungin ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee hyödyntää varhaisen tuen mallia työntekijöiden jaksamisen tukemisessa. Inhimillistä työelämää tulee edistää työn sisältöä ja työn järjestelyä kehittämällä sekä panostamalla työyhteisön toimivuuteen. Molempien toimijoiden tulee aktiivisesti hyödyntää Työterveyslaitoksen, Kelan ja Mieli ry:n yhdessä toteuttamaa toimintamallia, mielenterveyden työkalupakkia, osana työntekijöiden jaksamisen ja työhyvinvoinnin tukemista. Lisäksi lähiesihenkilöiden kouluttamiseen ja tukemiseen tulee varata resursseja.

Lähteet:

Lehmuskoski, K., Väänänen, A., Juvonen-Posti, P. & Mattila-Holappa, P. Mielenterveyden toimijahahmot. Laadullinen tutkimus nuorista työntekijöistä kuntasektorilla. Kuntoutus-lehti 4/2022.

Emilia Kujalan kolumni: Työuupumus selittyy heikoilla työoloilla, ei yksilön heikkoudella.

Yle Uutiset. 13.4.2023.Jos työ jatkuvasti tökkii, työntekijät kuormittuvat – jo syntyneet ongelmat tulevat kalliimmiksi kuin ennaltaehkäisy.

Yle Uutiset 11.9.2024.https://hyvatyo.ttl.fi/mielenterveyden-tyokalupakki