Espooseen puolet parempaa

Muokattu viimeksi:

27.3.2025

Tällä viikolla eräs ohikulkija jäi keskustelemaan kanssani muun muassa liharuoasta ja maanviljelijöiden asemasta, jos liharuoan osuutta vähennettäisiin julkispalveluiden keittiöissä. Myös kasvisruoan terveellisyyttä epäiltiin. Kerroin hänelle, että itse kannatan tätä, valitettavasti en ehtinyt perustelemaan kantaani ennen hänen poistumistaan paikalta.

Olen allekirjoittanut Puolet parempaa -sitoumuksen. Puolet parempaa on kampanja, jossa Animalia, Luontoliitto ja vapaaehtoiset kansalaisvaikuttajat haastavat kunnat tarjoamaan puolet parempaa ruokaa hankinnoissaan: puolet vähemmän eläinperäistä ja tilalle ravitsevaa kasvipohjaista! Sitoumukseen voi tutustua tarkemmin kampanjan verkkosivuilla: Puolet parempaa - Vaalit.

Kunnat käyttävät yli 350 miljoonaa vuosittain julkisiin ruokahankintoihin. Puolet parempaa -kampanjan laatiman kuntalaskurin avulla selviää, että Espoossa olisi mahdollista säästää tästä summasta 1 737 890,12 €/vuosi vaihtamalla ruoka puolet parempaan. Summa vastaa 26 luokanopettajan vuosipalkkauskustannuksia.

Ohikulkijan huoli suomalaisten ruoantuottajien asemasta oli ymmärrettävä. Korvaamalla eläinperäisiä tuotteita kasvipohjaisilla kunnat voivat tukea kotimaisten kasviproteiinien tuotantoa ja nostaa kysyntää. Myös palkokasvien viljelyn lisääminen parantaisi ruoantuotannon omavaraisuutta, sillä suomalainen liha- ja maidontuotanto on nykyisellään riippuvaista ulkomaisista rehuista ja lannoitteisesta.

Ja mitä tulee kasvisruuan terveellisyyteen? Julkispalveluiden ruokapalveluissa tulee ottaa huomioon muuttuneet ravitsemussuositukset ja lisätä kasvisten määrää ruokailussa. Runsas lihansyönti nostaa myös kolesterolia ja voi altistaa 2. tyypin diabetekselle.

Puolet parempaa on teko taloudelle, terveydelle ja tulevaisuudelle.