Muokattu viimeksi:
8.3.2025
Hiljattain terveysasemalla työskennellessäni sain kuulla mieheltä puhelimen päässä, miten naisten vaivoja tutkitaan terveydenhuollossa enemmän kuin miesten: "On kaiken maailman papakokeet ja mammografiat". Kyse on kuitenkin vääristymästä, sillä vaikka naiset käyttävät miehiä enemmän terveyspalveluita ja naisten syöpiä seulotaan, naiset eivät ole olleet historiassa ensisijaisia lääketieteellisen tutkimuksen kohteita: kohteena on usein ollut ja on edelleen mies.
Terveyteen ja sukupuoleen liittyvän vääristymän vuoksi naisten sairauksia ennaltaehkäistään, hoidetaan ja hallitaan vähemmän tehokkaasti kuin miesten sairauksia. Naisten oireita saatetaan tulkita väärin, jolloin diagnoosi viivästyy, eikä nainen saa oikea-aikaista hoitoa tai lainkaan hoitoa. Tällöin se voi pahimmillaan tarkoittaa, että naiset joutuvat elämään vuosia sietäen oireita, jotka olisivat olleet hoidettavissa varhaisessa vaiheessa. Tämä epätasa-arvo ei kosketa vain sairauksien hoitoa, vaan myös niiden ennaltaehkäisyä ja yleistä terveydenhuoltoa.
Kaikilla on oikeus hyvinvointiin sukupuolesta riippumatta. On tärkeää, että hoitopolut ovat selkeitä ja helposti saavutettavia, jotta kaikki voivat saada tarvitsemansa avun nopeasti ja oikea-aikaisesti. Ennaltaehkäisevät palvelut ja varhainen puuttuminen voivat estää vakavampien sairauksien kehittymisen ja parantaa elämänlaatua.
Hyvinvointialueilla tulee varmistaa, että myös naisille suunnatut terveyspalvelut ovat kattavia, helposti ymmärrettäviä ja tarjoavat oikea-aikaista tukea niin ennaltaehkäisyssä kuin hoitovaiheessa.
Hyvinvointi kuuluu kaikille, myös naisille. Tehdään yhdessä töitä tasa-arvon puolesta, hyvää naistenpäivää 🩷